Tuesday, January 25, 2011

ETIKA KERJA

Sekarang sudah masuk minggu yang ke 4 kuliah...jadual waktu pelajar masih lagi clash...aku rasa mcm dah fed up sangat-sangat pasal jadual waktu ni...most of the students, tak kira la part berapa akan datang jumpa aku untuk mengadu masalah jadual waktu clash, padahal kalau nak ikutkan, kenapa tak mengadu je kat PA masing-masing? Seolah-olah masalah jadual ni aku je yang kene handle sorang-sorang. Tapi tak kesahlah, itu dah jadi sebahagian daripada tugas hakiki selain mengajar.

Hasil daripada my own observation selama 4 minggu ini, aku dapati bahawa ramai yang pentingkan diri sendiri. Mcm-mcm request yang dipinta....tak suka mengajar time lunch hour la, tak suka mengajar pagi la, nak kelas ada lcd la, nak itu nak ini..mcm-mcm karenah..and yang paling worst bagi aku adalah aku terpaksa move jadual waktu aku sendiri kerana kedegilan seorang pensyarah ni. Nak jugak slot aku yang 3 jam dalam kelas lab tu. Mcm-mcm alasan la dia bagi itu ini la..nak je aku cakap kenapa ko sendiri taknak ubah jadual ko ke waktu lain? malam ke? hallo, kalau sebut pasal kesal malam masing-masing kalau boleh tak nak mengajar kelas malam...hallo, ko tu nak kerja ke tak nak? kalau nak kerja, buat cara kerja...you can choose to do it, or you can choose to QUIT.

Tapi tak pe la, aku abai kan sahaja dan andaikan bahawa semua telah selesai. Tapi tiap kali ingat pasal ni, kadang-kadang buat aku tension, kenapa kalau aku boleh mengalah dengan orang lain, orang lain tak boleh mengalah dengan aku? Sampai bila nak mcm ni? Entah, aku boleh je berkeras to stand what i think is right tapi consequences nya mungkin ramai terluka.

No comments:

Post a Comment