Saturday, August 4, 2012

Internship Visit @Kelantan

Pada hari Khamis 2 Ogos yang lalu saya berpeluang untuk melawat pelajar-pelajar latihan industri di bawah seliaan saya yang berada di sekitar Pasir Mas..memang excited sebab saya memang suka sangat pergi ke Kota Bharu kerana mempunyai ramai kawan, pelajar dan ex pelajar saya di sana.

Rabu, 1 Ogos 2012.

Perjalanan saya bermula pada hari Rabu, 1 Ogos lagi..kerana sudah berjanji with friend of mine untuk berbuka puasa di rumahnya, di Machang...how ever, I didnt really know how to reach to his house, tapi berkat berdoa, guna common sense dan banyak bertanya, akhirnya sampai juga rumah di around 6.30 p.m.


Hidangan di atas merupakan hidangan berbuka yang di sediakan oleh emak Norazam..memang sedap dan banyak sungguh lauk pauk..semua hidangan kampong yang menyelerakan! 

Selepas berbuka, kami terus ke hotel Habib untuk check in, mandi dan rehat-rehat kejap..ye la penat drive..badan pun dah rasa berbau..tengah rehat-rehat Prof. Farok ada call katanya nak datang melawat..so tunggulah Prof. Farok sebelum dia membawa kami makan colek...

Bercakap pasal colek, sebenarnya ini kali pertama saya makan colek..lagipun colek merupakan makanan ringan yang amat popular di Kelantan di bulan puasa..lagipun ini kali pertama saya berpuasa di Kelantan, jadi saya tidak melepaskan peluang untuk merasa apa itu colek.  Sebenarnya, bagi saya colek ini tidak jauh bezanya dengan celup-celup tepong versi Terengganu, cuma colek adalah gabungan beberapa makanan yang kebanyakkan deepfried, termasuk popiah, buah-buahan dan juga organ dalaman namely perut.


So selepas menikmati colek, kami pun balik menuju ke hotel sebab esok kena bangun pagi since appointment adalah seawal 9.30 pagi.

Khamis, 3 Ogos 2012

Hari ni bersahur je kat hotel..makanan yang disediakan taklah banyak tetapi semua sedap..rasa macam home cook saje..memang lazat dan menyelerakan.


Hari ni juga memulakan perjalanan ke internship visit ke 3 tempat.  Masa yang diambil hampir setengah hari juga.  Selepas habis melawat, kami pergi pula ke KB Mall, antara tempat yang mesti pegi kalau pergi ke KB..heheh..saje cari pakaian murah-murah-murah..

Petang, kami berbuka di hotel Habib, dibelanja oleh Prof. Farok.


Malam pulak sempat lagi spent masa bersama-masa my two ex-students pekena colek sekali lagi..this one another version of colek.


Selepas tu, tidor di rumah Prof. Farok kerana esok pagi dah nak bertolak balik ke KT...tapi first plan for tomorrow is melawat rumah rehat Prof. Farok yang hampir siap sepenuhnya.
Itu sahaja rangkuman lawatan ke Kelantan pada kali ini..insya Allah lawatan seterusnya mungkin pada cuti semester akan datang..I personally enjoy myself in Kelantan.


2 comments: