Friday, February 15, 2013

Fakta Menarik PCS

 1. Penyediaan skrip PCS bermula lebih kurang pada Oktober 2012.  Skrip tersebut merantau begitu jauh, dari Chendering ke Ipoh, ke Bali hingga pulang kembali ke Chendering. 
 2. Hanya selepas pulang dari Bali barulah kami mendapat idea untuk menamakan Ratu sebagai Channang Sari.  (nak tahu apa itu Channang Sari, pls google).  
 3. Nama Picisan pulak, sah sah di ambil selepas menonton 'Life of Pi'.
 4. Nama untuk Chendana adalah idea Aizat...hmmm katanya salah satu watak klasik kegemarannya...
 5. Watak Marjina adalah watak yang hampir last minit dicipta untuk cover scene pertama di mana dia menyanyikan lagu 'Seksis'.
 6. Sebenarnya, Marjina adalah ratu fasa ke dua. (Ratu mempunyai 3 fasa - Buruk, kurang buruk dan cantik, di mana setiap fasa dilakonkan oleh orang berbeza, tetapi last minit decision terpaksa diubah menjadi seorang sahaja...itulah yang wujudnya watak Marjina.     
 7. Watak Duyung memang telah direserve untuk Hanis memandangkan dia menepati ciri-ciri yang dikehendaki oleh skrip.
 8. Watak Irfan dan Iskandar sebenarnya bukan untuk Mamu dan Aizat kerana kami mencari muka dan bakat yang baru.  Tetapi disebabkan tiada pelakon, akhirnya mereka berdua terpaksa menerima watak tersebut.
 9. Lokasi pengambaran video sesat di hutan dilakukan di tapak semaian Sutera Semai.  Pengambaran dilakukan ketika betul-betul musim tengkujuh.  Nasib baiklah sepanjang shooting hampir 4 jam, tiada hujan yang turun.
 10. Krew yang menggoyang pokok buluh ketika Irfan dan Iskandar disedut masuk ke pokok buluh adalah saya sendiri dan Ari, di mana seperti biasa saya ter"enterframe" di dalam video tersebut.
 11. Lokasi pengambaran video nenek di rumah usang dilakukan di rumah Kak Yaza yang disaksikan hampir keseluruhan ahli keluarga beliau.  Pengambaran ini juga mengambil masa yang lama dan juga melibatkan anak-anak serta kawan anak Kak Yaza.
 12. Lokasi pengambaran ratu bermonolog dgn cermin sakti dilakukan di rumah Kak Farizawani.  Perkara lucu terjadi apabila Ari dengan tidak sengajanya memijak jigsaw puzzle yang diletak di atas lantai.
 13. Lokasi pengambaraan video clip Jagalah Dirinya oleh Duyung (Chendana) dilakukan di Pantai Pandak.  Shooting dilakukan bermula pada jam 6.30 petang.  Waktu tu dah hampir ke sunset, hampir gelap dan air laut semakin naik. 
 14. Pengarah video diimport dari UiTM Dungun semata-mata kerana ingin menggunakan kepakaran shooting dan mengarah video, Tq Azim.
 15. Busana Ratu Channang Sari yang ke dua gagal untuk dipakai..entah tak tahu mana salahnya...tetapi dress yang kembang itu tidak muncul di kedua dua pementasan.
 16. Busana Chendana untuk scene terakhir di mana dia telah menjadi manusia juga tidak muncul..entah di mana silapnya..dress kuning cantik tersebut tidak boleh dipakai.
 17. Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa ekor Duyung sudah terkoyak rabak semasa pementasan PCS.
 18. Hiasan dan props pentas untuk PCS adalah yang paling ringkas sepanjang penganjuran teater.
 19. Pementasan kali ini adalah yang pertama opening dilakukan secara berbeza.  Semuanya last minit decision.  Flash Mob patutnya dilakukan diluar (hadapan kerawang) tetapi terpaksa dibatalkan kerana terdapat isu teknikal.
 20. Pementasan PCS langsung tidak menggunakan duit UiTM memandangkan kertas kerja diluluskan tanpa badget.  Namun, modal dari UiTM bukanlah ukuran untuk sesuatu pementasan teater kami.  Alhamdulilah, dana kami masih mencukupi.  Terima kasih kepada Budget Burst Production yang banyak membantu.
 21. Secara kasarnya, modal untuk pementasan PCS lebih kurang RM800.00 (atau lebih) - Kain RM300, Props RM200, Makan - RM300.
 22. Sebenarnya, ramai yang terpesona dengan watak Ratu, Duyung, Bawang Puteh dan Bawang Merah.  Watak Marjina pulak ramai yang benci gara-gara perangai beliau yang mengada-ngada tu.    
 23. Secara rasminya, latihan PCS bermula pada 7/12/2012.  Seminggu selepas semester baru bermula.
 24. Tenaga produksi kali ini (krew, pelakon dan dll) adalah yang paling sedikit dalam sejarah penganjuran teater.  CVS dan GB langsung tidak mengambil bahagian, cuma beberapa ahli sahaja yang terlibat.
 25. Semua busana dijahit oleh Ratu.  Terima kasih ratu...   
 26. Watak yang paling susah untuk dibentuk adalah Marjina dan bawang merah...berkali-kali latih tubi dilakukan dalam membentuk gaya lakonan dan nyanyian...
 27. Kedudukan pentas adalah 360 darjah di mana kalau ikut perancangan awal, penonton akan berada di sekeliling pentas.  Ini telah dilakukan pada hari pertama pementasan tetapi macam tidak berjaya kerana tumpuan pelakon tetap kepada penonton yang berada di hadapan. 
 28. Secara keseluruhannya...saya amat berpuas hati dengan mutu lakonan dan pementasan teater kali ini yang mana pementasan yang terakhir.  Mungkin kita akan jumpa suatu masa nanti di masa akan datang di ruang lingkup yang berbeza.  Insya Allah.  Allah bless all of u.

No comments:

Post a Comment